sâmbătă, 11 februarie 2012

Parafina, ceara, lumanari

In ultima perioada tot mai multi au o problema cu parafina pe care o utilizeaza la confectionarea lumanarilor.
Este stiut ca la nici o rafinarie 2 transe succesive de parafina nu vor fi identice. Astfel nici lumanarile executate din transe diferite de parafina nu se vor comporta la fel.
In ultimul timp a intrat pe piata parafina din Orientul Mijlociu in special din Iran, parafina foarte diferita de cea care vine din Europa respectiv Rusia.
Este foarte important sa cereti la fiecare transa de parafina buletine de analiza care sa corespunda standardelor pe care le intelegeti (eu in activitate foloseam standarde rusesti si/sau romanesti).
Mai este o problema. In ultimul timp stearina de pe piata este de fapt ceara de palmier in diferite compozitii care influienteaza negativ mentinerea unei compozitii stabile pentru lumanari.
In practica, eu la fiecarea schimbare de lot de parafina/stearina faceam mostre pina ajungeam la o reteta stabila.
Vorbesc de lumanari decorative.
Singura parafina pe care o puteam folosi fara probleme era cea farmaceutica de la Elton care avea o calitate constanta dar si pretul pe masura, desi daca stau bine si ma gindesc, nu era chiar scump sa o folosesc.

9 comentarii:

  1. buna ziua,
    am urmarit blogul dumneavoastra si mi se pare foarte interesant mai ales ca oferiti atatea informatii in leg cu lumanarile.Mie o sa imi fie de foarte mare ajutor in special ca m am decis sa incerc sa produc niste lumanari acasa, avand mult timp liber.Pentru inceput am cumparat un kit cu materia prima necesara si am inceput sa ma documentez despre producerea lor.Deocamdata vreau sa incep a face pt familie si prieteni dar in cazul in care o sa imi reuseasca si o sa indragesc, poate o sa iasa si o mica afacere din asta.Problema mea este in legatura cu matritele, deoarece nu am gasit la un pret accesibil niste forme simple pt inceput.Am incercat sa improvizez din ce am vazut pe internet dar nu iese de cele mai multe ori rezultatul dorit.Dumneavoastra faceti si la ccomanda dar fiind la inceput as vrea sa incep cu modele mai clasice si mai simple, nu ceva complicat. Aveti pe stoc sau le puteti face, si cam cat m ar costa. Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  2. andreea,
    cel mai bine este sa te invat sa le faci singura.
    ce forme simple ai dori?
    poti sa-mi scrii aici sau mai rapid pe radu.tuglea@gmail.com

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna ziua, numele meu este nicoleta, am o instalatie de facut lumanarie de uz casnic pe care nu am folosit-o de cativa ani timp in care am pierdut toate contactele. imi puteti da si mie cateva sfaturi cu privire la fabricarea lor si a celor decorative? furnizori de materii prime. V-as fi recunoscatoare. multumesc duscannicoleta@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  4. buna ziua! m-ar interesa si pe mine sa ma ma apuc sa fac lumanari! am gasit niste site-uri de unde pot lua cele necesare. cu ce ma sfatuiti sa incep? care ar fii primii pasi? multumesc anticipat!

    RăspundețiȘtergere
  5. Pt Nicoleta si Alina,
    Sigur ca va pot ajuta numai ca trebuie sa fiti un pic mai exacte cu intrebarile. In acest moment sunt prea generale.
    Puteti sa scrieti si pe radu.tuglea@gmail.com

    RăspundețiȘtergere
  6. multumesc,
    am sa va scriu pe mail.

    RăspundețiȘtergere
  7. Va rog daca stie cineva de unde pot sa cumpar parafina in Brasov, caut de ceva timp si nu gasesec.Vreau sa cumpar o cantitate mai mare. Va multumesc.
    gabi1408@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  8. Buna as dori daca stie cineva de unde sa iau parafina din timisoara?Sau unde e cel mai bun pret pt.parafina si cele necesare pt.lumanari decorative!Va multumesc
    munteangabriela77@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  9. Buna,as dori sa stiu de unde pot lua parafina pt lumanari decorative din Timisoara,sau unde e cel mai bun pret!Va multumesc.
    munteangabriela77@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere

Sunt sigur ca vreti sa comentati!!!